BLOGGIRANJE

Makarone kao zanimljiv prilog

Ne poznajem nijedno dijete koje ne voli jesti makarone. U veliku većinu spada i moje koje je u kombinaciji s njima uspjelo pojesti čak i kuhano jaje. Ideja je bila da ih opet pripremim po istom receptu, sa dodatkom pavlake, sira i salame ali sam se predomislila, u poslednjem trenutku.

Ok. Idem prvo skuhati te makarone pa ću onda napisati tekst.

Osim recepta za makarone predomislila sam se i u vezi sa pisanjem teksta. Zapravo, htjela sam da na stručan način podijelim iskustvo o tome kako kreirati zanimljiv sadržaj priloga, odnosno teksta i pokušam odgovoriti na često postavljena pitanja čitateljki šta publika voli da čita. Ipak, put do kuhinje je trajao dovoljno dugo da se recept za oba priloga promijeni.

Ne, nikako neću dijeliti kulinarske savjete kako od jednog upakovanog sadržaja tjestenine napraviti nekoliko različitih priloga uz jelo. Neću pisati ni kako sam danas, prije nego što su na repertoar došle makarone, bez plačnjave pratnje trogodišnjakinje izašla iz kuće. Ni da sam pod tim utiskom zaboravila pola pameti i jedan mobitel. Da, toliko mi je bilo teško povjerovati da me ispratilo jedno srdačno “ĆAO MAMA!” pa sam nešto malo kasnije korpu sa sadržajem iz CM marketa prenijela cijelom dužinom parkinga. Shvatila sam to tek kad mi je ta ista korpa zapela za vrata nakon što sam uzaludno pokušavala da uđem u auto. Onda sam, vraćajući je na svoje mjesto, nosila dvije maske – jednu potpuno pravilno na licu, a drugu na laktu…

Čak ni čovjek iz obezbjeđenje na ulazu nije ništa primijetio, te sam shvatila koliko smo svi ustvari prolupali k’o vrata na promahi. Izgleda da smo se pod maskama prilično dobro skuhali svih ovih mjeseci. Međutim, ne baš dovoljno dobro, nego onako tamam, što bi rekli – Al dente

Šta sam ono htjela reći…

U međuvremenu, dok sam ispijala zasluženu kafu, stigao mi je mejl od jedne konsultantkinje čije objave redovno pratim. Ovog puta njen sadržaj sadrži odgovore na pitanje šta ima novo, gdje je i šta radi. Između ostalog, piše da trenutno uživa u zasluženom odmoru, spomenula je i destinaciju na kojoj se nalazi a društvo joj pravi suprug. I ne zna da je nakon uzbudljivog dana čita jedna mama.

Svaka od nas uživa na svoj način, ona uz more, ja uz kafu. Kad premotam film nekoliko godina unazad, prije nego što sam objavila svoj prvi tekst Jutarnji monolog (napisan uz prvu jutarnju kafu) nisam bila svjesna koliko djevojaka, odnosno žena se susrelo u životu sa nekim “provodadžijom”. Još uvijek dobijama najviše poruka za tu priču. Zašto? Zato što je priča autentična i iskrena. Ne previše, nego onako tamam. Al dente.

Ali, šta sam ono htjela reći… Ah, da… Ovo je trebao da bude stručan tekst o sadržaju koji publika najviše voli da čita, utemeljen na iskustvu i analizi dosadašnjih objava. Stručan tekst se na putu do kuhinje pretvorio u ukratko prepričan dan jedne mame. Međutim, baš tu negdje između redova se i nalazi odgovor na zadato pitanje što znači da publika najviše voli da čita o životu onog ko piše.

Sigurna sam da svako od nas ima taj neki kulinarski ili gastro blog gdje čita kako skuhati makarone. Savjete za komunikaciju sa trogodišnjacima pišu stručnjaci i mame koje imaju više od dvoje djece. Kako napuniti korpu korisnim i jeftinim proizvodima u CM-u pronalazimo u tekstovima posvećenim recenzijama proizvoda koje pišu blogerke iz ličnog iskustva.

Uglavnom, svaka priča se na kraju svede na lično iskustvo. Zar zato i ne čitamo sve te silne objave jer je to neko već uradio, probao, skuhao?

Osim toga, još jedan sastojak koji bih rado dodala u prilog je i konkurencija. Čitati o istim ili sličnim iskustvima i pratiti konkurenciju je jedna od najboljih lekcija za pisanje. Konkurencija je najbolji učitelj.

Na kraju krajeva može se zaključiti da su makarone dobar i zanimljiv izbor i za prilog jelu ali i za prilog bloga. Djeca ih vole, odrasli također, svako zbog svoji razloga i na svoj način. Veoma je važno da se oba priloga pripremaju lagano i da budu po svačijoj mjeri, onako tamam.

Al dente.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Usudi se pokazati nježnost

5 November 2020

error: Content is protected !!