JUTARNJI MONOLOZI

Lijepo je bilo poznavati te

Jesam napisala ljubavnu priču između dvoje ljudi i obojila je jednom nijansom crvene i to u trenutku kada je more obožavatelja preplavilo kina gledajući 50 nijansi sive. Jesam opisala ljubav kao odnos zasnovan na poštovanju, predanosti, kompromisu i zadovoljstvu i ograničila se na takvu formu. Jesam, iako taj divni osjećaj ne može da se opiše sa samo jednom riječju i da upije sva djela, mirise, dodire, poglede… Jer, da bi ljubav kao takva uspjela mora da bude obojena i ostalim bojama.

Ne zaboravite prvo zaljubiti se u sebe.

Da se razumijemo, nisam ja neko ko ne voli sivu boju, prije neki dan sam kupila jedan divan sivi džemper (na buvljaku), koji će se odlično slagati sa mojim novim cipelama… sivim, naravno. Trebate biti in the midlle of the fashion, a da bi bili trebalo bi pratiti modu i isprobati sve boje. Nakon toga možete odlučiti koja vam se boja više sviđa i koja vam ustvari najbolje stoji.

Dobra stvar je što sami možemo oblikovati svoj svijet. Kreirati ga i obojiti omiljenim bojama. Pri tome dodati jedan mali dio sebe, ali istovremeno se truditi biti IN. Iako sve što je moderno ne znači da je dobro. Za svakog.

Dobro je i to što možemo da biramo i da imamo pravo na svoj izbor. Ako nam se nešto ne sviđa ili ne odgovara veličinom ili bojom možemo to zamijeniti. Ponekad čak i bez fiskalnog računa. Na običnoj buvljoj pijaci.

„Ako vam se ne svidi ili ne bude odgovarala veličina – slobodno zamijenite“, treba shvatiti kao nastojanja da se udovolji i pomogne onima koji su (ne)sigurni u svoj izbor. I to je jedan razlog više za donošenje prave odluke.

A dobro je i to što svaki kraj ustvari predstavlja novi početak. Ustvari, to nije dobro, to je najbolje.

Kad se onaj nemili dečko uselio u stan u kojem je gratis bila ženska osoba, pokušavajući nekim mudrim potezima doći do kompromisa i ubijediti me da i dalje ostanem u takvoj vezi, nije uzeo u obzir činjenicu da se roba može zamijeniti i bez fiskalnog računa. Bilo je to spektakularno žaljenje koje je trajalo nepuna 24 sata. Dok su mi drugi ispirali mozak kako je on bio samo odličan manipulator i ispitivao granice moje tolerancije i povjerenja ja sam već izabrala drugog.

A onda je bila premijera 50 nijansi sivih. Baš nekako u pravo vrijeme.

Gledajući film, pomislila sam: Treba li meni da gledam i ovu Sivu budalu, zar ih nisam imala dovoljno u svom životu

I sjetila sam se kako sam za priču od Anastaziji i Kristijanu čula upravo od njega, u vrijeme kad su nam po pravilu leksikona iz djetinjstva na red došli upisi odgovora KOJA TI JE OMILJENA KNJIGA?! Moje viđenje Carrie i njenog ljubavnog vrtloga sa Gospodinom Big, načini i metode sexa koji se usput konzumira bili su potpuno drugačija priča od one u kojoj se on vidio. On je tada čitao 50 nijansi sive i bio očaran Gospodinom Grey-om. Kada smo se našli na pragu nove „ljubavne“ priče, koja je trebala da bude naša, drugačija od ostalih, ali prihvatljiva za okolinu, ja sam negde pronašla odlomak te iste knjige i dobila obećanje da će trilogija tog bestsellera biti moj rođendanski poklon.

Kakav surprise. Blago meni.

Ništa u tome ne bi bilo loše da Gospodin Yellow nije pokušao da se ofarba u sivo i uživi se u glavnu mušku ulogu iz omiljene knjige.

Bože, daj mu pameti kad mu već nisi dao ljepotu.

Morala sam da restartujem mozak. Do you want to refresh? Yes, I would.

Sve gospodin do gospodina.

Istina je da su (skoro) svi ti gospodini ustvari „obojeni“, neki u 50 a neki u 150 nijansi sivih. Ako ga vidite da vozi najskuplje i najnovije auto, svira tri instrumenta, ima tijelo Apolona, nosi bijeli mantil i naprosto zrači nekim sexipilom, znajte da je dotaknuo onu granicu sjebanosti i blago rečeno: puk’o je k’o fosna. Istina je da mu možete pomoći da se pronađe, ali samo ako on prije svega sam sebi prizna da je sjeban. Istina je i da imate izbor da ostanete i isprobate ili da odete i otvorite vrata nekim drugim oblicima i bojama. Ali, ako ne želi da prizna, nego koristi jeftine trikove i pokušava sakriti sjebanost i nesigurnost dugom devetkom za pojasom, uzmi torbicu i bježi… koliko te noge nose.

Nije istina da žene vole muškarce koji ih kontrolišu, naređuju i zlostavljaju emotivno ili fizički jer nemaju izbora i zbog nekog razloga ih baš takve zaslužuju. Nije istina ni da muškarci vole djevojke koje su naivne i nevine zbog potrebe da im budu potčinjene jer im to hrani ego. Normalne žene vole muškarce koji su im odani i predani, a za uzvrat će pomaknuti skoro sve granice, pristati na kompromis i predati im se svim svojim bićem, u svim dimenzijama i bojama. Isto tako, normalni muškarci vole žene koje su psihički stabilne i pomoći će im da se saberu u trenucima kada su se oduzeli.

Nije ljubav samo osjećaj između dvoje ljudi, ljubav je kada volite sebe i svjesni ste mogućnosti izbora.

Prihvatanjem sebe u cijeloj svojoj nesavršenoti i radom na takvom odnosu otvara se put za sve one koje na njemu srećemo, koje ćemo isprobati i odabrati jer nam odgovaraju svojom veličinom i bojom ili ostaviti, odnosno zamijeniti nekim novim.

Zato je najvažnije prvo zaljubiti se u sebe. I poštovati se dovoljno da odemo od svih onih koji imaju negativno djelovanje na našu sreću.

Šta mislite kolike su šanse da jednog starijeg plavog zatvorskog čuvara labavog stava, zamijenite mlađim kriminalističkim inspektorom crne kose, jakog torza i još jačeg karaktera?! Velike, ako sebi dopustite izbor.

Na kraju kraja je moja trilogija ostala da krasi police za knjige neke koja voli žutu boju. Ali i to je stvar izbora.

Ipak, lijepo je bilo poznavati ga, jer bio je moj izbor.

The form you have selected does not exist.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!